ciasto

Jak zacząć piec ciasta? Od czego rozpocząć naukę?

Pieczenie ciast dla jednych jest prawdziwą pasją, dla innych tylko przykrą koniecznością. Są także osoby, które do tej pory piekły ciasta jedynie sporadycznie, na święta czy na urodziny. Jeśli ich wypieki cieszą się uznaniem wśród gości, to mogą one pomyśleć o rozwijaniu się w tej dziedzinie. Jak nauczyć się piec ciasta? Od czego warto zacząć?

Proste i trudniejsze wypieki

Na samym początku przygody z pieczeniem ciast warto wypróbować proste, sprawdzone przepisy. Znaleźć można je przede wszystkim w internecie bądź w książkach kucharskich. Zazwyczaj do ich wykonania nie potrzeba zbyt wielu składników, natomiast sama procedura przygotowania nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut. Z czasem można przejść do nieco trudniejszych wypieków, wśród których znajduje się na przykład ciasto drożdżowe czy ciastka deserowe. Nie należy zaczynać od trudnych przepisów, ponieważ można łatwo się zniechęcić, jeśli wypieki się nie udadzą. Zawsze warto poczęstować swoimi wypiekami kilka osób i zapytać je o opinię. Dzięki temu można dowiedzieć się, jak piec ciasta, które naprawdę będą smakować.

Kurs cukierniczy

Samodzielna nauka pieczenia ciast jest niezwykle czasochłonna, dlatego też warto skorzystać z bogatej oferty kursów cukierniczych. Niektóre z nich dedykowane są osobom początkującym, które nigdy nie miały większej styczności ze światem cukiernictwa. Na inne zaś uczęszczają ci, którzy mają pewną wiedzę na temat pieczenia, jednak brakuje im umiejętności. Co ważne, kursy cukiernicze mają przede wszystkim wymiar praktyczny. Prowadzący przekazuje co prawda wartościowe informacje teoretyczne, jednak uczestnicy kursu od razu mają możliwość, aby wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce. Szkolenie cukiernicze może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby rozwijać się w tej branży, a z czasem może nawet zmienić pracę i podjąć zatrudnienie na stanowisku cukiernika. Z drugiej strony kursy cukiernicze doskonale sprawdzają się w przypadku tych, którzy po prostu chcieliby nauczyć się piec pyszne ciasta dla całej rodziny i dla gości. Kursy trwają zwykle kilka godzin, czasami cały weekend. Łatwo jest więc wygospodarować nieco czasu, aby w nich uczestniczyć. Choć są one płatne, to w niektórych przypadkach można uzyskać dofinansowanie do szkolenia – dotyczy to głównie osób bezrobotnych, które aktywnie poszukują pracy.

Jak nauczyć się piec ciasta?

Wiedza zdobyta na szkoleniu może pomóc doskonalić umiejętności w zakresie pieczenia ciast, jednak warto mieć na uwadze, że w cukiernictwie to właśnie praktyka czyni mistrza. Warto więc często piec ciasta dla siebie i swojej rodziny, aby nauczyć się fachu i zdobyć nowe umiejętności. Dobrze jest też oglądać programy kulinarne, oczywiście te, które prowadzone są przez prawdziwych profesjonalistów. Warto sięgać po prasę specjalistyczną, a także po książki kucharskie, które wydane są przez osoby mające duże doświadczenie w branży cukierniczej. Oczywiście, w dalszym ciągu można też uczęszczać na szkolenia cukiernicze, które przeznaczone są już nie dla początkujących, a dla zaawansowanych.

Warto również zastanowić się, co właściwie zrobić ze zdobytą wiedzą? Oczywiście, może ona przydać się w kuchni, podczas przygotowywania wypieków na własny użytek. Dobrze jest jednak rozważyć, czy nie zająć się zawodowo pieczeniem ciast – dotyczy to zwłaszcza osób, które odkryły u siebie prawdziwy talent cukierniczy. Można na przykład poszukać pracy w cukierni, ale również otworzyć własny biznes, na przykład w domu. Zaletą drugiego rozwiązania jest fakt, iż można skupić się wyłącznie na pieczeniu ciast, które wychodzą wręcz idealnie, natomiast wykluczyć ze swojej oferty ciasta, które sprawiają nieco więcej problemów. Domowe ciasta można zaoferować kawiarniom czy restauracjom. Chętnie kupują je również osoby prywatne, na przykład na przyjęcia. Oczywiście, nad założeniem własnego biznesu mogą pomyśleć osoby, które sporo już wiedzą o pieczeniu ciast, a co więcej, są gotowe stale się rozwijać i podnosić swoje kwalifikacje, tak aby sprostać oczekiwaniom klienta.